door Sandra Gevaert
Een open dialoog is belangrijker dan ooit. In deze tijd van vele video-calls en contacten op afstand voelen we meer dan ooit de behoefte om te verbinden en te delen. Dan doen we dan ook massaal! Ook met mensen met wie we dat voorheen niet zomaar deden. Wat blijkt, we zijn veel meer verbonden dan we voorheen misschien dachten. Ook al is elke situatie anders, we herkennen veel bij elkaar en blijken elkaar te kunnen helpen door hier over te praten. Het delen van je verhaal is helend, het is ‘van je hart’ en je gaat zien en ervaren dat je hierin niet de enige bent. Het verlicht en verblijdt. Dit is alleen al een reden om het te doen.
En er is meer!
Het grotere plaatje
Als we elkaar opzoeken in een groter systeem waarin we allemaal verschillende rollen en functies vervullen, ontdekken we dat we veel meer echt samen kunnen werken. Het zien van elkaars perspectieven geeft ons een beter zicht op het grotere plaatje, van het hele systeem. Het helpt om uit te zoomen en dus ook wat afstand te nemen van de eigen zorgen en belangen. Dit stelt je in staat om nieuwe perspectieven te zien die alleen vanuit het eigen perspectief niet zichtbaar waren. En dat geeft energie en hoop.
EPSON MFP image
“Als je snel wil gaan, ga alleen. Als je ver wil gaan, ga dan samen.”
Keniaans gezegde
Solidariteit
Wat blijkt, velen ervaren dat er gaandeweg in hun leven afstand is ontstaan tot anderen in hun omgeving of in de systemen waar ze deel van uitmaken. Of het nu het bedrijf is waar je werkt, het vak of de sector waar je deel van
uitmaakt, de familie of vriendengroep. Het drukke en gehaaste leven heeft haar tol geëist en dat is meer voelbaar dan ooit. Als je door de lockdown gedwongen bent tot stilstand, doordat je niet meer kunt werken of de deur uit kunt, ervaar je ineens de ruimte voor reflectie en aandacht voor wat echt belangrijk is voor jou. En dat blijken dan meestal andere mensen te zijn! Van de zorg voor naaste familieleden en verre vrienden tot de behoefte om je waardering te laten blijken voor mensen in de zorg. We kunnen en willen niet zonder elkaar en dat is precies waarom ‘social distancing’ ons zo’n pijn doet. Ik pleit er overigens voor om dit ‘physical distancing’ te noemen. Sociaal gezien zijn we misschien wel dichter bij elkaar gekomen dan ooit, al kunnen we dat nu niet fysiek ervaren. We ervaren de kracht van onze solidariteit en dat schept hoop voor de toekomst.
inJazz Online Sessions
Een mooi voorbeeld hiervan ervaar ik in de jazz-sector. Op initiatief van de jaarlijkse, internationale conferentie en het showcase festival inJazz (Buma Cultuur) is er een dialoog ontstaan tussen alle partijen in de jazz-sector, van podia en festivals tot muzikanten, media, labels, agenten en andere professionals. Een gesprek tussen al deze partijen heeft nog nooit op deze manier plaatsgevonden. Het brengt een veelheid aan perspectieven samen en tegelijkertijd ook veel waarden en belangen die met elkaar worden gedeeld. Het voeren van een open dialoog online zonder vaste agenda bleek niet zo eenvoudig en ik werd gevraagd om deze, wekelijkse, 2-uur durende, gesprekken te begeleiden.
Door het toepassen van een aantal Art of Hosting principes is er een meer open en gelijkwaardig veld voor het gesprek ontstaan. Een check-in geeft iedereen de kans te zeggen wat hij of zij op het hart heeft en creëert de nodige onderlinge verbinding. Vervolgens bepalen we samen de inhoud van de dialoog en is er ruimte om meer de diepte in te gaan. We sluiten af met een check-out om te horen wat eenieder meeneemt uit het gesprek. Deze basisprincipes zorgen voor helderheid, focus en ruimte om echt naar elkaar te luisteren.
Het samenbrengen en bevragen van deze diversiteit aan mensen maakt veel verschillende geluiden los en dat geeft ook chaos in deze toch al onzekere tijd. Vooral over wat er niet meer is, of kan, of al jaren niet goed zit, maar ook over allerlei ideeën en mogelijkheden. Kun je daar doorheen of voorbij luisteren, waar ben je nieuwsgierig naar, wat wil je wel, welke dingen gaan jou meer aan het hart dan andere? Er komt pas echt ruimte voor vernieuwing als je ook bereid bent om los te laten hoe je iets nu ziet, wat er nu is of wat je nu hebt. Dat vraagt moed. Door je open te stellen voor wat er zou kunnen ontstaan schakel je van angst en de daaruit voortvloeiende behoefte aan controle naar compassie en het daaruit ontstane (zelf)vertrouwen.
Elke crisis heeft de zaadjes voor verandering in zich. Deze zien en kunnen benutten vraagt boven je zelf (lees ego) uit te stijgen en te verbinden met die dieper liggende waarden die wij als mensen met elkaar delen. Het onzichtbare deel van wie wij zijn. Onze MOROSOPH. Zo wordt onze verbeeldingskracht aangesproken en de potentie van vernieuwing. Dat is precies de spirit van jazz en wat jazz de maatschappij te bieden heeft. Na zo’n 7 gesprekken beginnen we die kracht te ervaren.
We komen in beweging en voelen de energie van improvisatie, potentie en gezamenlijkheid.
We are Jazz!
Ha Sandra, mooie input. Loslaten wat was en op zoek naar nieuwe mogelijkheden! gr. juliette
Dank Juliette!