ART OF HOSTING COMMUNITY
Je hoeft het niet alleen te doen
Over collectieve wijsheid en communities
In de Art of Hosting praktijk gaat het bovenal om het verbinden van het individuele met het collectieve. Dit is een continue leerproces waarin je als host zelf het voorbeeld bent in de groep waar je mee werkt. Je wordt voortdurend uitgedaagd om zelf de principes te praktiseren die je in de groep wilt brengen en bevorderen. Dat begint met het hosten van jezelf, wat heb jij nodig om echt aanwezig te zijn voor wat de groep nodig heeft. Van daaruit ontstaat er ruimte voor jezelf en daarmee voor de groep om deel te nemen aan het gesprek dat op dat moment gevoerd moet worden. De Art of Hosting community vormt een wezenlijk onderdeel van het hosten, als veilige plek om te delen en te oefenen en als familie voor ondersteuning en expertise. Hosten doe je samen. Leer te geven, en vooral ook te vragen en ontvangen.
Together is how we will rise above
Collectieve wijsheid: alles draait om mensen en hun relaties
Meer dan ooit is voelbaar hoe de wereld draait om mensen, hun onderlinge relaties en de ervaringen en verhalen die ze met elkaar delen. We leven met elkaar samen en hebben een leefwereld gecreëerd die dat mogelijk maakt. De systemen om dit te ondersteunen, veelal gericht op meer efficiency en schaalvergroting, zijn niet langer dienstbaar aan onze leefwereld. Ze hebben deze in veel gevallen zelfs overgenomen. Geld is geen middel maar doel geworden. Er wordt niet mèt maar over mensen gesproken en besloten. Hierdoor verliezen we onze gemeenschappelijke bedoeling en drijfveren. Bovendien wil niemand veranderd worden door anderen, ieder mens wil invloed op de eigen toekomst en te maken keuzes. Een professional, of het nu de zorgmedewerker, onderwijzer of expert is, weet zelf vaak het beste hoe zijn of haar werk gedaan moet worden en wat daarvoor nodig is. Deze wijsheid is niet alleen cruciaal voor de kwaliteit van het werk maar ook voor het generen van eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor de benodigde samenwerking en vernieuwing in de organisatie en maatschappij.
De Art of Particpatory Leadership speelt in op de groeiende behoefte aan systemen die (mede)menselijkheid en duurzame relaties bevorderen en de hiervoor benodigde participatieprocessen. Mensen worden uitgenodigd om actief deel te nemen en vanuit hun intrinsieke motivatie verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen bijdrage aan de organisatie of het grotere systeem. Zodat zij het systeem van binnenuit open, menselijk, verbonden en toekomstgericht kunnen maken.
Art of Hosting Community
De Art of Participatory Leadership komt voort en maakt deel uit van de Art of Hosting. Lieven Callewaert en Sandra Gevaert zijn beide steward van de internationale Art of Hosting community, respectievelijk in België en Nederland. The Art of Hosting meaningful conversations is een leiderschapsbenadering die het persoonlijke verbindt aan het systemische, waarbij gebruik wordt gemaakt van persoonlijke praktijken, dialoog en procesbegeleiding. Gericht op co-creatie van innovatie om complexe uitdagingen te adresseren. Het gaat hierin ook over het vormen van echte en hechte communities om samen een duurzame en betrokken wereld te co-creëren.
“Purpose is the invisible leader.”
– Toke Møller – The Art of Hosting Co-Founder
Ervan uitgaande dat de benodigde kennis en wijsheid om die wereld vorm te geven hoe dan ook in mensen aanwezig is, en dat hun gelijkwaardige bijdrage aan de oplossing ervoor zorgt dat mensen zich eigenaar voelen van de implementatie ervan, vraagt alleen nog maar om een vorm waarin dit mag ontstaan. Een host brengt het hele systeem in de ruimte waardoor niet alleen een betekenisvolle oplossing ontstaat maar ook meteen de realisatie begint. The Art of Participatory Leadership vertrekt vanuit dezelfde principes en voegt daar nog een leiderschapscomponent aan toe: hoe ben jij zelf de gewenste verandering en wat vraagt het van jou om host te zijn van participatieve processen?
“Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen.”
– Keniaans gezegde
Art of Hosting Community in Nederland
In Nederland zijn Tatiana Glad, co-founder & director Impact Hub Amsterdam, en Sandra Gevaert stewards van de Art of Hosting. Samen met een aantal actieve leden van de community organiseren zij regelmatig terugkomdagen om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen in het Nederlandse veld. Recent hebben ze een ‘stewarding circle’ opgestart met een aantal van deze actieve leden, die tevens de verbinding zijn en kunnen leggen met de jongere generatie practitioners. Er wordt nagedacht over hoe de community verder ondersteund en versterkt kan worden om de bijdrage van Art of Hosting aan maatschappelijke vraagstukken en systeemtransities te kunnen vergroten.
Wil je meer vanuit participatie en co-creatie werken? Doe het samen!
Het hosten van participatie en co-creatie doe je niet alleen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van coaching, begeleiding en training in een participatieve werkwijze.
De kunst beoefenen
AoPL training
Ben je op zoek naar nieuwe manieren van bottom-up vernieuwen, in co-creatie met alle betrokkenen of in een multi-stakeholder samenwerking? De Art of Particpatory Leadership biedt een context en framework van participatieve processen waarin mensen uitgenodigd worden om actief mee te doen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen bijdrage aan de organisatie of het project.
AoPL in de praktijk
“AoPL is van werkdag één al bruikbaar; de mindswitch en bewustwording rond je eigen rol en kracht die je kan gebruiken. De waarderende benadering is zo eenvoudig en werkt instant. De methodieken creëren interactie en sterk draagvlak, iets wat ik veelvuldig kan gebruiken in mijn werk. De drie dagen waren inspirerend, confronterend, leerrijk en jullie waren zeer complementair als hosting team.”
Koen De Bock – Afgevaardigd bestuurder De Kringwinkel Ecoso vzw