AOPL – Training

AoPL TRAINING

Drie dagen op expeditie

quote mark

De Art of Participatory Leadership gaat over het leiden, bijeenbrengen en betrekken van groepen mensen. Je leert werken met en vanuit een participatieve aanpak en hoe je in je eigen leiderschap stapt. Door het samenbrengen hiervan praktiseren hiervan ontwikkel je de kunst van participatief leiderschap. Een leiderschapsproces dat het persoonlijke verbindt aan het grotere systeem waar mensen deel van uitmaken. Vanuit persoonlijk inzicht en dialoog kom je tot betekenisvolle co-creatie van innovatieve oplossingen voor complexe sociale vraagstukken. Een combinatie van theorie, veilig met elkaar oefenen en meteen toepassen op je eigen praktijkcases!

“De AoPL training heeft mij geleerd dat er een nieuwe manier van werken is. Ik weet nu veel beter hoe ik kan luisteren en meedenken met mijn collega’s. En toe te werken naar een nieuwe en gezamenlijke realiteit.”

Voor wie?

quote mark

Individuen en teams die bewust willen werken aan het versterken van hun partnership of team, zowel binnen de organisatie als erbuiten en tussen organisaties. Mensen die zich met overgave richten op het creëren van verantwoorde samenwerking, veerkrachtige gemeenschappen en/of een sustainable economische realiteit.

Bewuste en verantwoordelijke professionals en ‘nieuwe’ leiders uit profit en non-profit organisaties, beleidsmakers, initiatievenmakelaars, wijkregisseurs, lokale helden, sociaal ondernemers, die geloven in de kracht van collectieve creativiteit, intelligentie en samenwerking om hun teams, organisaties en gemeenschappen te versterken.

“Vertel me en ik luister, laat me zien en ik kijk, laat me beleven en ik leer” Lao Tzu

Wat bieden we?

quote mark

Een 3-daagse reis waarin je de tijd neemt om stil te staan bij waar je bent, waar je leert van elkaar en je inzichten verdiept over hoe veranderingsprocessen werken. Aan de hand van diverse technieken en werkvormen uit de Art of Hosting, Appreciative Inquiry, het systeemdenken en Presencing/Theory U onderzoek en ervaar je welke stappen je kunt zetten om hierin doorbraken te realiseren.

“De Art of Particpatory Leadership leerde mij los te laten van wat was en te komen tot een leiderschap dat anders is, meer ruimte biedt aan jezelf en anderen. Waarin richting geven zonder te sturen vanzelfsprekend wordt.”

Een context waarin je kunt leren en ervaren wat de kracht is van participatieve processen en dialogen. Samen met anderen die hiernaar op zoek zijn. Je past het geleerde direct toe op een eigen project of proces, dat je met behulp van de training een stap verder wilt brengen. Waarbij je in elke stap stil staat bij het innerlijk werk dat je hiervoor zelf te doen hebt en daarmee ook daadwerkelijk oefent in een veilige omgeving.

Speeltuin om te oefenen

De trainingen vormen ook een manier om een beweging op gang te brengen, zowel in organisaties als tussen beoefenaars van deze nieuwe praktijken. Het gezamenlijk leren zien wij als een zinvolle en betekenisvolle manier om te groeien. Niet alleen leren, ervaren en oefenen tijdens de training, maar ook daarna. De beweging en de community worden door alumni van de training gevoed en versterkt. Bijvoorbeeld door elkaar te betrekken bij initiatieven en door bijeenkomsten te organiseren rondom specifieke thema’s en vragen. Als stewards van de Art of Hosting in Nederland en België dragen we ook bij aan het realiseren van terugkomdagen en andere momenten waarop verbinding en oefening mogelijk zijn.

Praktische informatie

De Art of Participatory Leadership training wordt sinds 2014 gemiddeld twee keer per jaar georganiseerd in het Nederlands en vindt plaats in Nederland. Sandra Gevaert en Lieven Callewaert, beide stewards van de Art of Hosting, hebben in 2014 deze training ontwikkeld op basis van de Art of Hosting en uitgebreid met een sterke leiderschapscomponent. De training speelt in op een groeiende behoefte aan het verdiepen van de eigen leiderschapsontwikkeling en deze te verbinden aan wat er nodig is om anderen hierin mee te nemen. Sinds 2022 verzorgt Sandra de trainingen samen met Yannick Wassmer, zie meer informatie over hem op de pagina Team.

Data en tijden

Voor de training in 2024 worden momenteel geschikte data gezocht.

We starten de eerste dag om 9.00 uur ’s ochtends en eindigen de derde dag om 16.00 uur. Ook de avonden worden benut om verhalen en ervaringen te delen of voorbereidingen te doen voor de volgende dag (licht programma). We eten gezamenlijk. Mocht je op de avond ervoor een voorovernachting wensen dan kun je dat zelf rechtstreeks met de locatie regelen.

Locatie

We zijn te gast in het Retreat Center van The Land of Now in Siddeburen, dat in haar eigen woorden een levend huis is. The Land of Now biedt ruimte voor essentie, is een stilteplek voor rustvinders, een inspirerende plek voor ontmoeting en verwondering, en bovenal een plek die leeft. Al vanaf het allereerste contact met de eigenaren van deze locatie voelt dit als een mooie match met de Art of Participatory Leadership.

Deelnameprijs

De prijs voor deelname bestaat uit een deel voor de training en een deel voor de locatie. Het deel voor de training bedraagt € 1.350 ex BTW per persoon voor organisaties zonder winstoogmerk/ZZP’ers en € 1.750 ex BTW per persoon voor organisaties met winstoogmerk.

Het deel voor de locatie, zijnde 2 overnachtingen en huur van de ruimte inclusief volledige verzorging gedurende 3 dagen, bedraagt €450 ex BTW per persoon, uitgaande van een eenpersoonskamer. Een meerpersoonskamer levert een korting op dit tarief van €50. Alle kamers hebben een eigen badkamer.

Mocht deze deelnameprijs een drempel voor je zijn om deel te nemen, neem dan contact met ons op. We denken graag mee over een oplossing!

Neem je een collega of co-creator mee dan krijgt ieder €50 korting op de deelnameprijs. Daarnaast geldt er een early-bird korting van €100 bij inschrijving tot 3 maanden voor aanvang van de training.

Wil je zelf de kunst van participatief leiderschap beoefenen? Meld je aan!

Investeer in jezelf en draag bij aan de transitie naar een menselijke en integrale manier van samenwerken en vernieuwen.

“Bestaat dat? Een opleiding waar je nadien elke dag even aan denkt? Onder de douche. Op de bank. Op de fiets. In bed. Inzichten die je nooit loslaten?  Ja – die bestaat. Ik heb het zelf meegemaakt. Tussen bloemen, maisvelden, vogelgefluit en kampvuur is een nieuwe realiteit tot me gekomen. De Art of Particpatory Leadership leerde mij los te laten van wat was en te komen tot een leiderschap dat anders is, meer ruimte biedt aan jezelf en anderen. Waarin richting geven zonder te sturen vanzelfsprekend wordt. Geen opleiding van dertien in een dozijn. Maar volledig anders. Onvergetelijk anders. Pas wel op: het verandert je echt!”

Henk Ruijl –  adjunct-hoofdredacteur Omroep West

“What I most appreciate about Sandra and the way she works is the capacity to host space for emergence while at the same time infusing an entrepreneurial spirit to help people step into their own power. Sandra is a valuable sparring partner to me  – she is authentic, a strong mirror, willing to learn along with others – and fun! I have witnessed her work in diverse contexts and can truly say she brings compassion and grounding in hosting change for the better.”
Tatiana Glad – Co-Founder & Director Impact Hub Amsterdam

“Je leert heel veel mooie mensen kennen, je leert veel over je zelf, hoe je in je werk beter kunt functioneren en waar je kracht en valkuil zit. Op een spelende, creatieve en ontspannende manier leer je hoe je bijeenkomsten kunt hosten. Hierdoor mensen tot een gezamenlijk doel brengt en samen verder gaat vanuit vertrouwen in elkaar. Het heeft mij meer gebracht dan ik had verwacht.”

Jan de Kock – Holistico, Stichting Dirk III

“Ervaren en deskundig heeft Sandra ons de manieren laten zien om participatory leiderschap vorm te geven, zowel met duidelijke uitleg als ook door ons het leiderschap te laten oefenen en ondergaan. Zij voelde aan wat onze groep nodig had en heeft zinvolle ervaringen en lessen achtergelaten bij alle deelnemers.”

Monika Bankert – bedrijfseconoom, registeraccountant, interim-manager

“De inspirerende driedaagse training ‘Art of Particpatory of Leadership’ heeft mij rondom het thema leiderschap nieuwe inzichten en ervaringen opgeleverd die me dagelijks voeden. Hoe kan je nog beter luisteren, nog intenser je vragen stellen zodat je met de deelnemers samen steeds dichter bij de bedoeling komt? Zo samen op weg zijn draagt zorg voor verbinding, verdieping, verandering, vragen vinden en dat is me dierbaar en waardevol. Daarnaast kan ik ook allerlei verfrissende werkvormen toepassen in mijn werk, met studenten, collega’s, leidinggevenden. Het begrip leiderschap krijgt steeds meer verdieping in samenwerking met anderen. Vertragen, luisteren en doen dragen voor mij bij aan het samen in gang zetten, vorm geven van een proces van verandering.”

Francien Kleemans – Hogeschool Leiden

“AoPL is van werkdag één al bruikbaar; de mindswitch en bewustwording rond je eigen rol en kracht die je kan gebruiken. De waarderende benadering is zo eenvoudig en werkt instant. De methodieken creëren interactie en sterk draagvlak, iets wat ik veelvuldig kan gebruiken in mijn werk. De drie dagen waren inspirerend, confronterend, leerrijk en jullie waren zeer complementair als hosting team.”
Koen De Bock – Afgevaardigd bestuurder De Kringwinkel Ecoso vzw

“De Art of Participatory Leadership heeft een verandering in mijn dagelijks leven gebracht. Ik heb nu een beter besef wanneer je welke rol aanneemt in een groep vanuit wat je wilt bereiken. Een geweldige training die verwarring en dieper inzicht in jezelf geeft.”

Lot Locher – Strategisch Adviseur Amsterdam Rainproof / Waternet

“De AoPL training heeft mij geleerd dat er een nieuwe manier van werken is. Het heeft me geleerd helder mijn doelen en behoeften te formuleren. Daarnaast weet ik nu veel beter hoe ik kan luisteren en meedenken met mijn collega’s. Ik heb geleerd toe te werken naar een nieuwe en gezamenlijke realiteit. Er worden talloze methodes uitgebreid besproken en beoefend die je ook daarna op je werk kunt toepassen. De trainers zelf werken integer en op een manier en tempo die bij je passen. Het terrein waar het gehouden wordt was ook een fijne en mooie plek om tot rust te komen en deze training te laten inwerken.”

Mohamed Machbouâa – Stichting Jan Eef Amsterdam

“De AoPL manier van werken is van enorme toegevoegde waarde voor je organisatie. Je kunt op een duurzame manier veranderingen sturen waarbij eigenaarschap van de hele organisatie de basis is. Heel inspirerend en goed om drie dagen helemaal uit je gewone werk te zijn en te kunnen reflecteren. Ook goed om na de training de mogelijkheid te hebben om er samen met deelnemers en trainers verder mee te gaan.”

Joanna Thijs – MOvactor

“De Art of Participatory Leadership training heeft me vooral bijgebracht waar de antwoorden op mijn vragen verstopt zijn. Verassend hoe dichtbij ze zitten. Hoe ik ze moet vinden en hoe ik er dan mee aan de slag moet. Fijn om eens iets nieuw te ontdekken wat blijkbaar toch niet nieuw is, gewoon door het langs een andere perspectief te bekijken. En daarnaast nog eens thuis te komen met het antwoord op de waarom, hoe en waarmee vragen. De inzichten zijn zo groot dat je direct voor een paar maand in eenzame opsluiting wil opgesloten zijn om hierover verder na te denken…  En bovenal het heeft me vertraagd….net die vertraging dat ik weer in balans kom, en waarmee ik dan nog sneller vooruit geraak. En nog belangrijker, niet meer ik alleen die verder gaat.”

Kris Bauwelinck – operations manager Ecoso

“Ik heb de training Art of Participatory Leadership als heel inspirerend ervaren. Sandra is een professionele, sensitieve trainer die veel ruimte geeft aan de groepsprocessen. Ik heb zin om het geleerde in de praktijk te gaan brengen!”

Janneke Dubbelboer – Mundi training

“Een zeer resultaatgerichte training, die leren koppelt aan ervaren en theorie aan oefenen. De vaardigheden die ik hier heb opgedaan komen mij zeer goed van pas in deze tijd, waar netwerken van diverse partijen en onderlinge samenwerking steeds belangrijker worden.”

Paul Elleswijk – Havensteder

“De Art of Participatory Leadership heeft voor mij de praktijk en theorie bij elkaar gebracht van hoe ik zelf instrumenteel kan zijn in het bij elkaar en vooral in interactie brengen van grote groepen mensen. Dat deed ik al in mijn werk, maar door deze training heb ik geleerd hoe ik dat veel effectiever en professioneler kan doen. Bovendien ben ik meteen lid geworden van het wereldwijde Art of Hosting netwerk waardoor ik andere professionals kan raadplegen om te sparren. Hele waardevolle investering geweest!”
Roel Kamerling – TU Delft / Medical Delta

“Deze training laat je ervaren wat jouw impact is op groepen mensen bij Participartory Leadership. Het is een geweldige leerschool waar naast theorie  heel veel ruimte is om je eigen bijdrage en rolinvulling beter te doorgronden en te verfijnen. Deze training daagt uit en beklijft!”

Martine Sluijs – Programmamanager Provincie Utrecht

“Deelname aan de training AoPL heeft mij het vertrouwen gegeven dat echt in gesprek gaan en verbinding maken met mensen de enige weg is om gezamenlijk een doel te bereiken. De training is veel meer dan het aanleren van een aantal methodieken. De manier waarop je hierin zelf functioneert en verantwoordelijkheid neemt, zijn minstens zo belangrijk als de methodiek zelf. Deze training laat je dat op een heel eigen en inspirerende manier ontdekken.”
Marieke Soeters – KNMI

De kunst beoefenen

bijeenkomst van niet naar wel

AoPL in de praktijk

quote mark“AoPL is van werkdag één al bruikbaar; de mindswitch en bewustwording rond je eigen rol en kracht die je kan gebruiken. De waarderende benadering is zo eenvoudig en werkt instant. De methodieken creëren interactie en sterk draagvlak, iets wat ik veelvuldig kan gebruiken in mijn werk. De drie dagen waren inspirerend, confronterend, leerrijk en jullie waren zeer complementair als hosting team.”
Koen De Bock – Afgevaardigd bestuurder De Kringwinkel Ecoso vzw

foto focus op beleving en hormonie

Art of Hosting community

quote mark

Art of Participatory Leadership maakt deel uit van de internationale Art of Hosting community. ‘The Art of Hosting Meaningful Conversations’ is een wereldwijd netwerk van praktijkbeoefenaars die kennis en ervaring delen en samen optrekken in de transitie naar een meer humane en inclusieve wereld vanuit participatie en co-creatie.