AoPL IN DE PRAKTIJK
Deelnemers aan het woord
Pas wel op: het verandert je echt!
Bestaat dat? Een opleiding waar je nadien elke dag even aan denkt? Onder de douche. Op de bank. Op de fiets. In bed. Inzichten die je nooit loslaten? Ja – die bestaat. Ik heb het zelf meegemaakt. Tussen bloemen, maisvelden, vogelgefluit en kampvuur is een nieuwe realiteit tot me gekomen. De Art of Participatory Leadership leerde mij los te laten van wat was en te komen tot een leiderschap dat anders is, meer ruimte biedt aan jezelf en anderen. Waarin richting geven zonder te sturen vanzelfsprekend wordt. Geen opleiding van dertien in een dozijn. Maar volledig anders. Onvergetelijk anders. Pas wel op: het verandert je echt!
Henk Ruijl, adjunct-hoofdredacteur Omroep West
De Art of Participatory Leadership training heeft me vooral bijgebracht waar de antwoorden op mijn vragen verstopt zijn. Verassend hoe dichtbij ze zitten. Hoe ik ze moet vinden en hoe ik er dan mee aan de slag moet. Fijn om eens iets nieuw te ontdekken wat blijkbaar toch niet nieuw is, gewoon door het langs een ander perspectief te bekijken. En daarnaast nog eens thuis te komen met het antwoord op de waarom, hoe en waarmee vragen. De inzichten zijn zo groot dat je direct voor een paar maand in eenzame opsluiting wil opgesloten zijn om hierover verder na te denken… En bovenal het heeft me vertraagd….net die vertraging dat ik weer in balans kom, en waarmee ik dan nog sneller vooruit geraak. En nog belangrijker, niet meer ik alleen die verder gaat.
Kris Bauwelinck – operations manager Ecoso
“AoPL is van werkdag één al bruikbaar; de mindswitch en bewustwording rond je eigen rol en kracht die je kan gebruiken.”
Van ghost naar host
Koen De Bock, afgevaardigd bestuurder van Ecoso vzw; een bedrijf dat actief is op het snijvlak van ecologisch en sociaal ondernemerschap in de regio Mechelen, vertelt over zijn deelname aan de AoPL training: “De opleiding was een subtiele combinatie van bewustwording van je eigen persoon in het veranderingsveld in verbinding met de anderen rondom je heen. Voor mezelf heeft deze opleiding meer betekenis gegeven dan alle andere opleidingen die ik vooraf volgde. Het heeft mezelf sterker en bewuster gemaakt van mijn impact en verbinding met anderen.”
Lees verder
Even voorstellen, Koen De Bock, afgevaardigd bestuurder van Ecoso vzw; een bedrijf dat actief is op het snijvlak van ecologisch en sociaal ondernemerschap in de regio Mechelen. Als ik zeg “De Kringwinkel”, dan wordt het meteen duidelijk wat we doen. Waarom we het doen is echter veel belangrijker: om mensen die uit de boot vallen in de maatschappij terug kansen te geven en dit doen we via werk -en mensontwikkelingstrajecten.
In essentie is een onderneming, ook de onze, steeds een kunstmatig samengebrachte bundeling van individuen, die je wil doen bewegen en liefst ook nog in dezelfde richting om een bepaald resultaat te halen waar een meerwaarde door ontstaat.
Dat is de theorie, in de praktijk is dit laatste iets minder vanzelfsprekend ondervond ik zelf. Uiteindelijk helpt het om jarenlang door trial and error te leren, kennis op te doen, je eigen sociale vaardigheden bij te spijkeren, opleiding te volgen rond leiderschap en zelforganisatie, enz.
En dan krijg je via een collega een tip voor een opleiding AoPL, je schrijft je in en start er aan, zoals je even een andere opleiding volgt. Ik moet toegeven voor mezelf, in aanvang ging ik van mijn comfortzone naar de paniekzone en toch weer de stretchzone in. Het werden drie grensverleggende dagen voor me, die me verder hebben bewust gemaakt van mijn eigen krachtveld, het samenspel om dit met anderen te gebruiken en om samen te bewegen in een richting met resultaat op het einde.
De opleiding was een subtiele combinatie van bewustwording van je eigen persoon in het veranderingsveld in verbinding met de anderen rondom je heen. Je oefende met jezelf en toch ook met de aangereikte kaders en methoden om participatie te beleven en in daden om te zetten in verbinding met de andere deelnemers.
Voor mezelf heeft deze opleiding meer betekenis gegeven dan alle andere opleidingen die ik vooraf volgde. Het heeft mezelf sterker en bewuster gemaakt van mijn impact en verbinding met anderen. Ik heb op relationeel vlak een stap gedaan van ghost naar host. En ja, ook de methodieken zijn super bruikbaar om mensen in participatie, samen tot een resultaat te brengen, daarvan getuigen onze laatste personeelsdagen. Ik heb nog nooit zoveel gekregen van ons personeel om mee verder te kunnen werken en samen aan de slag te kunnen gaan!
Groetjes van g(host) Koen
Oefenen, oefenen, oefenen
De participatieve werkwijze en principes vragen oefening en ontwikkeling in de praktijk, zoals alles wat je wilt leren en eigen maken. Vanuit de Art of Hosting/Art of Participatory Leadership zijn hiervoor coaches beschikbaar om je in jouw ontwikkeling en dagelijkse praktijk te ondersteunen. Wat je niet alleen hoeft te doen, moet je dus ook niet alleen doen! Of je nu een expert naast je wilt terwijl je zelf een bijeenkomst host, dit samen met ons wilt ontwerpen en hosten of specifieke coachingsvragen hebt waarmee we je kunnen ondersteunen. Ons doel is dat je steeds meer vertrouwen en ervaring opbouwt van waaruit jij zelf de gewenste verandering kunt zijn en verder brengen.
“What we practice is what our future will look like.”
– Toke Møller – The Art of Hosting Co-Founder
Workshops
Als de driedaagse training (nog) een stap te ver is zijn er diverse workshops in te zetten waarin aspecten van het participatieve proces geleerd en geoefend worden. Deze zijn ook geschikt om grotere groepen medewerkers in een organisatie in een meer participatieve werkwijze mee te nemen. De workshops adresseren vragen zoals:
- Wat is hosting? Hoe nodig je mensen uit om deel te nemen en zich betrokken te voelen?
- Hoe stel je een goede vraag die uitnodigt en opent?
- Hoe maak je de opbrengst van een gesprek of bijeenkomst gemeenschappelijk?
- Welke co-creatieve werkvormen zijn er en wanneer pas je ze toe?
- Hoe ontwerp je een participatief proces?
Co-hosting & coaching
Vanuit de AoH/AoPL community in Nederland en Belgie zijn diverse coaches beschikbaar om je te ondersteunen in jouw praktijk. Misschien heb je een specifieke ondersteuningsvraag of zoek je een co-host in het proces. Naast Sandra Gevaert en Yannick Wassmer zijn dit deelnemers en beoefenaars van de Art of Hosting praktijk die dagelijks vanuit deze principes werken en een actieve rol vervullen in de community.
Werken vanuit de Art of Hosting principes is gebaseerd op het ontwikkelen van je eigen ervaring en praktijk hierin. Dat doe je nooit alleen. Vraag je altijd af met wie je iets samen kunt voorbereiden en realiseren. Dit betreft primair de mensen uit het systeem waarin je werkt, maar ook diegenen die een expertise hebben die jij (nog) niet hebt. Wie zijn je co-hosts en welke vaardigheden zijn nodig, bijvoorbeeld als het gaat om het oogsten van de uitkomsten of het verwerken hiervan. Het gaat erom dat je steeds meer vertrouwen en ervaring opbouwt van waaruit jij zelf de gewenste verandering kunt zijn en verder brengen.
Wil je meer vanuit participatie en co-creatie werken? Doe het samen!
Het hosten van participatie en co-creatie doe je niet alleen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van coaching, begeleiding en training in een participatieve werkwijze.
De kunst beoefenen
AoPL training
Ben je op zoek naar nieuwe manieren van bottom-up vernieuwen, in co-creatie met alle betrokkenen of in een multi-stakeholder samenwerking? De Art of Particpatory Leadership biedt een context en framework van participatieve processen waarin mensen uitgenodigd worden om actief mee te doen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen bijdrage aan de organisatie of het project.
Art of Hosting Community
Art of Participatory Leadership maakt deel uit van de internationale Art of Hosting community. ‘The Art of Hosting Meaningful Conversations’ is een wereldwijd netwerk van praktijkbeoefenaars die kennis en ervaring delen en samen optrekken in de transitie naar een meer humane en inclusieve wereld vanuit participatie en co-creatie.