AOPL – In de Praktijk

AoPL IN DE PRAKTIJK

Deelnemers aan het woord

quote mark

Pas wel op: het verandert je echt!

Bestaat dat? Een opleiding waar je nadien elke dag even aan denkt? Onder de douche. Op de bank. Op de fiets. In bed. Inzichten die je nooit loslaten?  Ja – die bestaat. Ik heb het zelf meegemaakt. Tussen bloemen, maisvelden, vogelgefluit en kampvuur is een nieuwe realiteit tot me gekomen. De Art of Participatory Leadership leerde mij los te laten van wat was en te komen tot een leiderschap dat anders is, meer ruimte biedt aan jezelf en anderen. Waarin richting geven zonder te sturen vanzelfsprekend wordt. Geen opleiding van dertien in een dozijn. Maar volledig anders. Onvergetelijk anders. Pas wel op: het verandert je echt!   

Henk Ruijl, adjunct-hoofdredacteur Omroep West

De Art of Participatory Leadership training heeft me vooral bijgebracht waar de antwoorden op mijn vragen verstopt zijn. Verassend hoe dichtbij ze zitten. Hoe ik ze moet vinden en hoe ik er dan mee aan de slag moet. Fijn om eens iets nieuw te ontdekken wat blijkbaar toch niet nieuw is, gewoon door het langs een ander perspectief te bekijken. En daarnaast nog eens thuis te komen met het antwoord op de waarom, hoe en waarmee vragen. De inzichten zijn zo groot dat je direct voor een paar maand in eenzame opsluiting wil opgesloten zijn om hierover verder na te denken…  En bovenal het heeft me vertraagd….net die vertraging dat ik weer in balans kom, en waarmee ik dan nog sneller vooruit geraak. En nog belangrijker, niet meer ik alleen die verder gaat.

Kris Bauwelinck – operations manager Ecoso

“AoPL is van werkdag één al bruikbaar; de mindswitch en bewustwording rond je eigen rol en kracht die je kan gebruiken.”

quote mark

Van ghost naar host

Koen De Bock, afgevaardigd bestuurder van Ecoso vzw; een bedrijf dat actief is op het snijvlak van ecologisch en sociaal ondernemerschap in de regio Mechelen, vertelt over zijn deelname aan de AoPL training: “De opleiding was een subtiele combinatie van bewustwording van je eigen persoon in het veranderingsveld in verbinding met de anderen rondom je heen. Voor mezelf heeft deze opleiding meer betekenis gegeven dan alle andere opleidingen die ik vooraf volgde. Het heeft mezelf sterker en bewuster gemaakt van mijn impact en verbinding met anderen.”

Lees verder
Even voorstellen, Koen De Bock, afgevaardigd bestuurder van Ecoso vzw; een bedrijf dat actief is op het snijvlak van ecologisch en sociaal ondernemerschap in de regio Mechelen. Als ik zeg “De Kringwinkel”, dan wordt het meteen duidelijk wat we doen. Waarom we het doen is echter veel belangrijker: om mensen die uit de boot vallen in de maatschappij terug kansen te geven en dit doen we via werk -en mensontwikkelingstrajecten.

In essentie is een onderneming, ook de onze, steeds een kunstmatig samengebrachte bundeling van individuen, die je wil doen bewegen en liefst ook nog in dezelfde richting om een bepaald resultaat te halen waar een meerwaarde door ontstaat.

Dat is de theorie, in de praktijk is dit laatste iets minder vanzelfsprekend ondervond ik zelf. Uiteindelijk helpt het om jarenlang door trial and error te leren, kennis op te doen, je eigen sociale vaardigheden bij te spijkeren, opleiding te volgen rond leiderschap en zelforganisatie, enz.

En dan krijg je via een collega een tip voor een opleiding AoPL, je schrijft je in en start er aan, zoals je even een andere opleiding volgt. Ik moet toegeven voor mezelf, in aanvang ging ik van mijn comfortzone naar de paniekzone en toch weer de stretchzone in. Het werden drie grensverleggende dagen voor me, die me verder hebben bewust gemaakt van mijn eigen krachtveld, het samenspel om dit met anderen te gebruiken en om samen te bewegen in een richting met resultaat op het einde.

De opleiding was een subtiele combinatie van bewustwording van je eigen persoon in het veranderingsveld in verbinding met de anderen rondom je heen. Je oefende met jezelf en toch ook met de aangereikte kaders en methoden om participatie te beleven en in daden om te zetten in verbinding met de andere deelnemers.

Voor mezelf heeft deze opleiding meer betekenis gegeven dan alle andere opleidingen die ik vooraf volgde. Het heeft mezelf sterker en bewuster gemaakt van mijn impact en verbinding met anderen. Ik heb op relationeel vlak een stap gedaan van ghost naar host. En ja, ook de methodieken zijn super bruikbaar om mensen in participatie, samen tot een resultaat te brengen, daarvan getuigen onze laatste personeelsdagen. Ik heb nog nooit zoveel gekregen van ons personeel om mee verder te kunnen werken en samen aan de slag te kunnen gaan!

Groetjes van g(host) Koen

Oefenen, oefenen, oefenen

De participatieve werkwijze en principes vragen oefening en ontwikkeling in de praktijk, zoals alles wat je wilt leren en eigen maken. Vanuit de Art of Hosting/Art of Participatory Leadership zijn hiervoor coaches beschikbaar om je in jouw ontwikkeling en dagelijkse praktijk te ondersteunen. Wat je niet alleen hoeft te doen, moet je dus ook niet alleen doen! Of je nu een expert naast je wilt terwijl je zelf een bijeenkomst host, dit samen met ons wilt ontwerpen en hosten of specifieke coachingsvragen hebt waarmee we je kunnen ondersteunen. Ons doel is dat je steeds meer vertrouwen en ervaring opbouwt van waaruit jij zelf de gewenste verandering kunt zijn en verder brengen.

“What we practice is what our future will look like.”
– Toke Møller – The Art of Hosting Co-Founder

Workshops

Als de driedaagse training (nog) een stap te ver is zijn er diverse workshops in te zetten waarin aspecten van het participatieve proces geleerd en geoefend worden. Deze zijn ook geschikt om grotere groepen medewerkers in een organisatie in een meer participatieve werkwijze mee te nemen. De workshops adresseren vragen zoals:

  • Wat is hosting? Hoe nodig je mensen uit om deel te nemen en zich betrokken te voelen?
  • Hoe stel je een goede vraag die uitnodigt en opent?
  • Hoe maak je de opbrengst van een gesprek of bijeenkomst gemeenschappelijk?
  • Welke co-creatieve werkvormen zijn er en wanneer pas je ze toe? 
  • Hoe ontwerp je een participatief proces?

Co-hosting & coaching

Vanuit de AoH/AoPL community in Nederland en Belgie zijn diverse coaches beschikbaar om je te ondersteunen in jouw praktijk. Misschien heb je een specifieke ondersteuningsvraag of zoek je een co-host in het proces. Naast Sandra Gevaert en Yannick Wassmer zijn dit deelnemers en beoefenaars van de Art of Hosting praktijk die dagelijks vanuit deze principes werken en een actieve rol vervullen in de community.

Werken vanuit de Art of Hosting principes is gebaseerd op het ontwikkelen van je eigen ervaring en praktijk hierin. Dat doe je nooit alleen. Vraag je altijd af met wie je iets samen kunt voorbereiden en realiseren. Dit betreft primair de mensen uit het systeem waarin je werkt, maar ook diegenen die een expertise hebben die jij (nog) niet hebt. Wie zijn je co-hosts en welke vaardigheden zijn nodig, bijvoorbeeld als het gaat om het oogsten van de uitkomsten of het verwerken hiervan. Het gaat erom dat je steeds meer vertrouwen en ervaring opbouwt van waaruit jij zelf de gewenste verandering kunt zijn en verder brengen.

 

 

 

Wil je meer vanuit participatie en co-creatie werken?  Doe het samen!

Het hosten van participatie en co-creatie doe je niet alleen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van coaching, begeleiding en training in een participatieve werkwijze.

“Bestaat dat? Een opleiding waar je nadien elke dag even aan denkt? Onder de douche. Op de bank. Op de fiets. In bed. Inzichten die je nooit loslaten?  Ja – die bestaat. Ik heb het zelf meegemaakt. Tussen bloemen, maisvelden, vogelgefluit en kampvuur is een nieuwe realiteit tot me gekomen. De Art of Particpatory Leadership leerde mij los te laten van wat was en te komen tot een leiderschap dat anders is, meer ruimte biedt aan jezelf en anderen. Waarin richting geven zonder te sturen vanzelfsprekend wordt. Geen opleiding van dertien in een dozijn. Maar volledig anders. Onvergetelijk anders. Pas wel op: het verandert je echt!”

Henk Ruijl –  adjunct-hoofdredacteur Omroep West

“What I most appreciate about Sandra and the way she works is the capacity to host space for emergence while at the same time infusing an entrepreneurial spirit to help people step into their own power. Sandra is a valuable sparring partner to me  – she is authentic, a strong mirror, willing to learn along with others – and fun! I have witnessed her work in diverse contexts and can truly say she brings compassion and grounding in hosting change for the better.”
Tatiana Glad – Co-Founder & Director Impact Hub Amsterdam

“Je leert heel veel mooie mensen kennen, je leert veel over je zelf, hoe je in je werk beter kunt functioneren en waar je kracht en valkuil zit. Op een spelende, creatieve en ontspannende manier leer je hoe je bijeenkomsten kunt hosten. Hierdoor mensen tot een gezamenlijk doel brengt en samen verder gaat vanuit vertrouwen in elkaar. Het heeft mij meer gebracht dan ik had verwacht.”

Jan de Kock – Holistico, Stichting Dirk III

“Ervaren en deskundig heeft Sandra ons de manieren laten zien om participatory leiderschap vorm te geven, zowel met duidelijke uitleg als ook door ons het leiderschap te laten oefenen en ondergaan. Zij voelde aan wat onze groep nodig had en heeft zinvolle ervaringen en lessen achtergelaten bij alle deelnemers.”

Monika Bankert – bedrijfseconoom, registeraccountant, interim-manager

“De inspirerende driedaagse training ‘Art of Particpatory of Leadership’ heeft mij rondom het thema leiderschap nieuwe inzichten en ervaringen opgeleverd die me dagelijks voeden. Hoe kan je nog beter luisteren, nog intenser je vragen stellen zodat je met de deelnemers samen steeds dichter bij de bedoeling komt? Zo samen op weg zijn draagt zorg voor verbinding, verdieping, verandering, vragen vinden en dat is me dierbaar en waardevol. Daarnaast kan ik ook allerlei verfrissende werkvormen toepassen in mijn werk, met studenten, collega’s, leidinggevenden. Het begrip leiderschap krijgt steeds meer verdieping in samenwerking met anderen. Vertragen, luisteren en doen dragen voor mij bij aan het samen in gang zetten, vorm geven van een proces van verandering.”

Francien Kleemans – Hogeschool Leiden

“AoPL is van werkdag één al bruikbaar; de mindswitch en bewustwording rond je eigen rol en kracht die je kan gebruiken. De waarderende benadering is zo eenvoudig en werkt instant. De methodieken creëren interactie en sterk draagvlak, iets wat ik veelvuldig kan gebruiken in mijn werk. De drie dagen waren inspirerend, confronterend, leerrijk en jullie waren zeer complementair als hosting team.”
Koen De Bock – Afgevaardigd bestuurder De Kringwinkel Ecoso vzw

“De Art of Participatory Leadership heeft een verandering in mijn dagelijks leven gebracht. Ik heb nu een beter besef wanneer je welke rol aanneemt in een groep vanuit wat je wilt bereiken. Een geweldige training die verwarring en dieper inzicht in jezelf geeft.”

Lot Locher – Strategisch Adviseur Amsterdam Rainproof / Waternet

“De AoPL training heeft mij geleerd dat er een nieuwe manier van werken is. Het heeft me geleerd helder mijn doelen en behoeften te formuleren. Daarnaast weet ik nu veel beter hoe ik kan luisteren en meedenken met mijn collega’s. Ik heb geleerd toe te werken naar een nieuwe en gezamenlijke realiteit. Er worden talloze methodes uitgebreid besproken en beoefend die je ook daarna op je werk kunt toepassen. De trainers zelf werken integer en op een manier en tempo die bij je passen. Het terrein waar het gehouden wordt was ook een fijne en mooie plek om tot rust te komen en deze training te laten inwerken.”

Mohamed Machbouâa – Stichting Jan Eef Amsterdam

“De AoPL manier van werken is van enorme toegevoegde waarde voor je organisatie. Je kunt op een duurzame manier veranderingen sturen waarbij eigenaarschap van de hele organisatie de basis is. Heel inspirerend en goed om drie dagen helemaal uit je gewone werk te zijn en te kunnen reflecteren. Ook goed om na de training de mogelijkheid te hebben om er samen met deelnemers en trainers verder mee te gaan.”

Joanna Thijs – MOvactor

“De Art of Participatory Leadership training heeft me vooral bijgebracht waar de antwoorden op mijn vragen verstopt zijn. Verassend hoe dichtbij ze zitten. Hoe ik ze moet vinden en hoe ik er dan mee aan de slag moet. Fijn om eens iets nieuw te ontdekken wat blijkbaar toch niet nieuw is, gewoon door het langs een andere perspectief te bekijken. En daarnaast nog eens thuis te komen met het antwoord op de waarom, hoe en waarmee vragen. De inzichten zijn zo groot dat je direct voor een paar maand in eenzame opsluiting wil opgesloten zijn om hierover verder na te denken…  En bovenal het heeft me vertraagd….net die vertraging dat ik weer in balans kom, en waarmee ik dan nog sneller vooruit geraak. En nog belangrijker, niet meer ik alleen die verder gaat.”

Kris Bauwelinck – operations manager Ecoso

“Ik heb de training Art of Participatory Leadership als heel inspirerend ervaren. Sandra is een professionele, sensitieve trainer die veel ruimte geeft aan de groepsprocessen. Ik heb zin om het geleerde in de praktijk te gaan brengen!”

Janneke Dubbelboer – Mundi training

“Een zeer resultaatgerichte training, die leren koppelt aan ervaren en theorie aan oefenen. De vaardigheden die ik hier heb opgedaan komen mij zeer goed van pas in deze tijd, waar netwerken van diverse partijen en onderlinge samenwerking steeds belangrijker worden.”

Paul Elleswijk – Havensteder

“De Art of Participatory Leadership heeft voor mij de praktijk en theorie bij elkaar gebracht van hoe ik zelf instrumenteel kan zijn in het bij elkaar en vooral in interactie brengen van grote groepen mensen. Dat deed ik al in mijn werk, maar door deze training heb ik geleerd hoe ik dat veel effectiever en professioneler kan doen. Bovendien ben ik meteen lid geworden van het wereldwijde Art of Hosting netwerk waardoor ik andere professionals kan raadplegen om te sparren. Hele waardevolle investering geweest!”
Roel Kamerling – TU Delft / Medical Delta

“Deze training laat je ervaren wat jouw impact is op groepen mensen bij Participartory Leadership. Het is een geweldige leerschool waar naast theorie  heel veel ruimte is om je eigen bijdrage en rolinvulling beter te doorgronden en te verfijnen. Deze training daagt uit en beklijft!”

Martine Sluijs – Programmamanager Provincie Utrecht

“Deelname aan de training AoPL heeft mij het vertrouwen gegeven dat echt in gesprek gaan en verbinding maken met mensen de enige weg is om gezamenlijk een doel te bereiken. De training is veel meer dan het aanleren van een aantal methodieken. De manier waarop je hierin zelf functioneert en verantwoordelijkheid neemt, zijn minstens zo belangrijk als de methodiek zelf. Deze training laat je dat op een heel eigen en inspirerende manier ontdekken.”
Marieke Soeters – KNMI

De kunst beoefenen

bijeenkomst de eerlijke organisatie

AoPL training

quote mark

Ben je op zoek naar nieuwe manieren van bottom-up vernieuwen, in co-creatie met alle betrokkenen of in een multi-stakeholder samenwerking? De Art of Particpatory Leadership biedt een context en framework van participatieve processen waarin mensen uitgenodigd worden om actief mee te doen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen bijdrage aan de organisatie of het project. 

 

foto focus op beleving en hormonie

Art of Hosting Community

quote mark

Art of Participatory Leadership maakt deel uit van de internationale Art of Hosting community. ‘The Art of Hosting Meaningful Conversations’ is een wereldwijd netwerk van praktijkbeoefenaars die kennis en ervaring delen en samen optrekken in de transitie naar een meer humane en inclusieve wereld vanuit participatie en co-creatie.