AoPL in de sociale economie praktijk - AoPL

AoPL in de sociale economie praktijk

by | Feb 16, 2018 | 0 comments

AoPL in de sociale economie praktijk

Luc Maertens, directeur P&O en Financien van De Lochting, een bloeiend biologisch (tuinbouw)bedrijf binnen de sociale economie in Vlaanderen, nam deel aan de Art of Participatory Leadership en vertelt wat hij daar nog altijd dagelijks aan heeft en mee doet.

“Wow, het is al van oktober 2015 geleden dat ik een onderdompeling kon genieten in ‘the Art of Participatory Leadership’! Duiken naar mezelf als leider, en diep genoeg gaan om te flirten met de grens: die van mij én my fellow-leaders. En flirten met de grens is niet de grens van de beperking, maar wel de grensovergang naar ‘finding my sweetspotland’. Blijven oefenen is de boodschap! Precies wat ik de afgelopen periode heb mogen doen.

Het deelnemersboekje draag ik elke dag letterlijk in mijn rugzak mee. Bijdehand is dat. Nog even stiekem spieken om alert te blijven in participatie. Maar ik mocht er ook al zovele rijke ervaringen mee opdoen.

Pas enkele weken terug genoot ik een fijne ‘lesdag’ voor het postgraduaat duurzame ontwikkeling van de hogeschool waarbij ik samen met onze partner Colruyt over duurzaam ondernemen de aula kreeg toegewezen.

Ik dacht toen… toch geen dagje powerpoint voor consumentstudenten? Wat kunnen we samen leren over duurzaam ondernemen en hoe doen we dat? Check!

Onwennig voor de partners, en wat bleek…ook bij de studenten. Check in – leren – 6 problemen oplossen in cocreatie – feedforward – even duiden – check-out. Het was bijzonder verhelderend om de studenten via een brainstorm percepties te laten verzamelen in verband met ‘colruyt als duurzame maatschappelijk verantwoorde onderneming’ en deze dan gerubriceerd voor te leggen aan het luisterend oor van de colruyt-hosts. Op hun beurt gaven de hosts dan een reflectie op die perceptie: eerlijk, open en kwetsbaar. In een open space aanpak gingen we daarna voor 6 concrete cases op zoek naar werkbare oplossingen; denk bijvoorbeeld aan de plastiekzakjes die vanaf  januari niet meer gebruikt kunnen worden in de vers-toog. Gedurende het oplossingsproces kregen de deelnemers nog een aantal struikelstenen te verwerken wat hen dwong om de balans te zoeken tussen people, planet, profit.

De voorstelling van de resultaten was innoverend én bruikbaar voor Colruyt. Voor de deelnemers even wat realisme over de moeilijke afwegingen die dagelijks gemaakt moeten worden. Het bracht ons uiteindelijk bij het verhaal van duurzame partnerships én hoe er werk gemaakt wordt van communicatie als verantwoordings- én ‘opvoedings’-tool.

Check-out: schouder aan schouder stonden we met z’n allen en om beurt sprak iedereen de gevleugelde woorden “ik hef het glas op… Ik ga straks naar huis en ik neem mee…” . Ik nam in elk geval hoop mee naar huis, omwille van de combinatie die ik mocht voelen van verontwaardiging en innovatiekracht bij die groep van studenten.”

Luc Maertens – Directeur Personeel, Organisatie en Financiën – De Lochting – Belgie

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *