Wie is gek? Kwestie van perspectief…

Welkom iedereen, na deze heerlijke vakantietijd; is mooi om te horen hoe iedereen energiek terugkomt, juiste intenties, veel willen, weinig moeten; nog net voor de hectiek van september, niet vervallen in de reactieve routines van geplande agenda’s, geleefd worden en vooral veel moeten en minder willen.
Deze vakantieperiode geeft voor het eerst ook een bijzondere nasmaak; het was warm. Heel warm; en droog. Heel droog. Heerlijk toch, als je vakantie hebt? Voor het eerst van mijn leven heb ik echter een week van volle zon meegemaakt, verscholen achter mist. Of liever rook, rook van vele bosbranden op de westkust van Canada. Onwerkelijk, en waar nu al door de mensen wordt gezegd: “dit is het nieuwe normaal”… In Europa, hetzelfde verhaal…

Heerlijk, die warme zomers, of is er toch iets anders aan de hand?

Tegelijk volg ik met een bijzondere interesse het globale nieuws. Twee krachten groeien tegelijkertijd: partijen organiseren zich om zaken zoals klimaat, duurzaamheid, vluchtelingen en sociale gelijkheid op een nooit geziene manier collectief aan te pakken; (voorbeelden die me blij maken om erbij betrokken te zijn: breakthrough energy (http://www.b-t.energy.com), . En aan de andere kant worden alle klassiek opgebouwde, politieke vanzelfsprekendheden overboord gegooid door enkele ‘gekken’ die op een gekke manier verkozen zijn? Wat overblijft is veel opportuniteit, binnen een veld van veel onzekerheid en onveiligheid.

Beide bewegingen, het ‘herbeleven’ van wat de aarde ons vertelt, en zien dat er echt parallelle werelden bestaan, zijn sterke levenslessen in participatie. Het leren ‘deel zijn van’, participeren, observeren, en niet oordelen. Elk moment van kamp kiezen verkleint onze leiderschapscapaciteit. Elk moment van diepgaand verbinden met ‘wat klopt voor het geheel’, vergroot onze leiderschapscapaciteit. Het nu vinden van die tribes die jou helpen het beste talent van jezelf te zien, en dit ook in een collectief veld te brengen, is ook ‘het nieuwe normaal’; dankzij het feit dat alles vloeibaar wordt, zal iedere nieuwe verbinding van collectieve waarde, ook persoonlijke waarde met zich brengen. Maar om hierin sterk genoeg te staan dienen we te herinneren dat we in wezen sociaal zijn. En dat leiderschap per definitie een activiteit van participatie en ‘belonging’ is.

Ik zie er erg naar uit om met die verschillende, mooie tribes waar ik mag toe behoren te ontdekken waar de vernieuwing zit, en hoe we daarop samen kunnen bouwen.