Van ghost naar host

Koen De Bock, afgevaardigd bestuurder van Ecoso vzw; een bedrijf dat actief is op het snijvlak van ecologisch en sociaal ondernemerschap in de regio Mechelen, vertelt over zijn deelname aan de AoPL training: “De opleiding was een subtiele combinatie van bewustwording van je eigen persoon in het veranderingsveld in verbinding met de anderen rondom je heen. Voor mezelf heeft deze opleiding meer betekenis gegeven dan alle andere opleidingen die ik vooraf volgde. Het heeft mezelf sterker en bewuster gemaakt van mijn impact en verbinding met anderen.”

Even voorstellen, Koen De Bock, afgevaardigd bestuurder van Ecoso vzw; een bedrijf dat actief is op het snijvlak van ecologisch en sociaal ondernemerschap in de regio Mechelen. Als ik zeg “De Kringwinkel”, dan wordt het meteen duidelijk wat we doen. Waarom we het doen is echter veel belangrijker: om mensen die uit de boot vallen in de maatschappij terug kansen te geven en dit doen we via werk -en mensontwikkelingstrajecten.

In essentie is een onderneming, ook de onze, steeds een kunstmatig samengebrachte bundeling van individuen, die je wil doen bewegen en liefst ook nog in dezelfde richting om een bepaald resultaat te halen waar een meerwaarde door ontstaat.

Dat is de theorie, in de praktijk is dit laatste iets minder vanzelfsprekend ondervond ik zelf. Uiteindelijk helpt het om jarenlang door trial and error te leren, kennis op te doen, je eigen sociale vaardigheden bij te spijkeren, opleiding te volgen rond leiderschap en zelforganisatie, enz.

En dan krijg je via een collega een tip voor een opleiding AOPL, je schrijft je in en start er aan, zoals je even een andere opleiding volgt. Ik moet toegeven voor mezelf, in aanvang ging ik van mijn comfortzone naar de paniekzone en toch weer de stretchzone in. Het werden drie grensverleggende dagen voor me, die me verder hebben bewust gemaakt van mijn eigen krachtveld, het samenspel om dit met anderen te gebruiken en om samen te bewegen in een richting met resultaat op het einde.

De opleiding was een subtiele combinatie van bewustwording van je eigen persoon in het veranderingsveld in verbinding met de anderen rondom je heen. Je oefende met jezelf en toch ook met de aangereikte kaders en methoden om participatie te beleven en in daden om te zetten in verbinding met de andere deelnemers.

Voor mezelf heeft deze opleiding meer betekenis gegeven dan alle andere opleidingen die ik vooraf volgde. Het heeft mezelf sterker en bewuster gemaakt van mijn impact en verbinding met anderen. Ik heb op relationeel vlak een stap gedaan van ghost naar host. En ja, ook de methodieken zijn super bruikbaar om mensen in participatie, samen tot een resultaat te brengen, daarvan getuigen onze laatste personeelsdagen. Ik heb nog nooit zoveel gekregen van ons personeel om mee verder te kunnen werken en samen aan de slag te kunnen gaan!

Groetjes van g(host) Koen