Jazz World Cafe

co-creating international music exchange

door Sandra Gevaert

“The Jazz World Cafe brings together musicians and supporting organizations to have a meaningful conversation on how to co-create international music exchange. An initiative of Sandra Gevaert and pianist Rogier Telderman’s Powered by TINC, a foundation that aims to shape a sustainable musical landscape for music creators.”

Het idee voor het Jazz World Cafe kwam voort uit mijn wens om twee werelden waarin ik leef en werk samen te brengen: participatief leiderschap en muziek. Het vond direct weerklank bij Rogier met wie ik al langer onderzoek hoe we de muziekwereld bottom-up kunnen vernieuwen. Het resultaat is een concreet concept waarin we het gesprek hosten tussen alle betrokkenen in de muziekwereld om bottom-up innovatie en co-creatie te bevorderen.

Het eerste Jazz World Cafe hebben we gehost als start van de inJazz Conferentie in Rotterdam op 27 juni, in samenwerking met inJazz en Buma Cultuur. We waren verrast door de fantastische opkomst en grote diversiteit aan muzikanten en professionals, van festival directeuren tot labels en agenten uit verschillende landen. Er ontstond bewustzijn van het feit dat we vooral met onszelf bezig zijn en dat we denken in obstakels. Terwijl we meer energie krijgen en meer bereiken als we denken vanuit het geheel en in mogelijkheden: “Think bigger than you!”, aldus Martin Fondse. Het inzicht groeide van wat er allemaal al wèl is, het denken in overvloed en wat ieder te geven heeft. Een mindshift die veel inspiratie en energie bracht en smaakt naar meer!

Het Jazz World Cafe reist rond langs diverse jazz festivals om het onderzoek te verdiepen en verbreden en tegelijkertijd te bouwen aan het netwerk van muzikanten en professionals die dit met elkaar gaan realiseren. De sleutel voor elke bottom-up beweging.